dinsdag 23 augustus 2011

Yoü and I - Lady Gaga


Het is alweer een tijdje geleden dat Lady Gaga met het nummer Yoü and I uit kwam. Toch heb ik er pas sinds kort aandacht aan besteed. Ik had het nummer al wel eens gehoord, maar er nog niet echt naar geluisterd. Verder ben ik ook dol op de clips van Lady Gaga, lekker excentriek. Ik heb een aantal outfits uit de clip Yoü and I gehaald om nog eens te zien. Verder ben ik ook op zoek gegaan naar de diepere betekenis van dit liedje.
Als eerste wat outfits uit de clip.Dit is zeker mijn favoriet. Lady Gaga neutraal, iets wat je niet vaak ziet. 

De kleding is weer lekker opvallend, edgy en gewaagd. Elke keer ben ik verbaasd over haar nieuwe creaties. Vooral de laatste foto waarin je Lady Gaga als man ziet. Hoe bedenk je het!

Maar goed, nu wil ik nog weten wat de betekenis van het liedje is. Als eerste vond ik het heel opvallend dat er puntjes op de U staan in Yoü and I. Na wat research op het internet kwam ik erachter dat dit waarschijnlijk is gedaan voor haar ex-vriend Lüc.

In de lyrics staat: 'Its been two years since I let you go'  En laat Lady Gaga twee jaar geleden nou net haar grote doorbraak hebben gemaakt. Een andere aanwijzing is dat hij een bar eigenaar is in NYC, maar oorspronkelijk uit Nebraska komt.

Verder, de ijscokraam die ze in het begin tegenkomt, kan wijzen naar haar jeugd. De man in de ijscokraam wil haar een pop geven. Weer een verwijzing naar haar jeugd. Daarnaast is een man in de clip Lady Gaga aan het maken als een soort robot. Wilde Lüc zijn ideale vriendin maken? Ook als ze zichzelf bevrijdt wordt de man boos. Ze wordt onafhankelijk en heeft ruimte nodig.

De zeemeermin is hierin een belangrijke statement: een zeemeermin kan namelijk niet vrij zijn zonder water. Lady Gaga kon niet vrij zijn met Lüc om haar eigen ding te doen. Zie je de link?

Op het einde zie je Lady Gaga helemaal bleek in een trouwjurk. Simpel en saai, niet hoe ze nu is. Dit zou het beeld kunnen zijn als ze thuis was gebleven en had gedaan wat anderen vonden dat ze moest doen. Settelen en trouwen met een man.

Waarschijnlijk kom ik wel meer aanwijzingen of symbolen tegen als ik de clip vaker ga bekijken. Maar voor nu vond ik het wel genoeg. Misschien moet ik nog maar eens naar wat oudere clips gaan kijken.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...